Výroba čokolády

Vše začíná na kakaových plantážích. Zajímavé je, že plody kakaovníku nerostou na větvích, nýbrž obrůstají kmen. Uvnitř plodu bývá 15-40 bobů. Ty se před zpracováním vylupují a suší. Sušené kakaové boby se praží, následně se zchladí, drtí a vzduchem zbavují slupek. Poté se semelou a jádra se přemění v řídkou kaši. To proto, že kakaová jádra mají velké množství kakaového másla. V dalším procesu se lisováním odděluje toto máslo žluté barvy od zbylé hmoty, která se zpracovává na hnědý kakaový prášek. V hnětacím stroji se kakaová hmota znovu smísí s kakaovým máslem, přidá se cukr a další přísady a vznikne čokoládová hmota. Tato hmota se dále zušlechťuje a provzdušňuje. Tady nastává ten pravý okamžik, kdy se z čokoládového těsta může stát čokoládový bonbón. Nejdříve se hmota ohřeje na vhodnou teplotu a pak přechází na formovací linku s formičkami. Stroj do nich nalije čokoládu,  formičky se obrátí, aby z nich vytekl vnitřek, který nestačil ztuhnout, znovu se obrátí a napustí se do nich náplň. Nakonec se formičky zalijí (uzavřou) čokoládou.

Vše se zdá jednoduché a známé. Avšak kvalita čokolády je závislá zejména na podrobném receptu a pečlivosti jeho provedení. A právě tyto přesné recepty a detaily a dělají čokolády různých značek.

Skupina nadnárodních společností Callebaut, z jejíž produkce jsou i námi nabízené čokoládové produkty, se zabývá v celosvětovém měřítku výrobou a distribucí čokoládových polotvarů a distribucí čokoládových výrobků určených pro konečnou spotřebu.

Nedaleko Bruselu najdeme špičkové pracoviště, které se výhradně zaměřuje na výrobní technologii a výzkum čokolády. Samozřejmostí jsou moderně vybavené laboratoře s plynovými chromatografy, mikroskopy a dalším speciálním zařízením pro chemickou analýzu hotových výrobků. V testovací místnosti sedí školení ochutnavači, aby se vyslovili o chuťových a čichových vlastnostech předložených vzorků. Zjištěná škála chuťových vjemů, jejich plnost, odstíny a trvalost, vše se pečlivě katalogizuje a zaznamenává. Klasická hořká čokoláda už dávno není jediným vyráběným typem.